Механізм стимулювання зниження негативного впливу на навколишнє середовище в рамках забезпечення екологічної безпеки : регіональний аспект.

Автор(и)

  • M.A. Ponomareva ФГБОУ ВПО «Ростовской государственный экономический университет (РИНХ)»
  • S.G. Tyaglov ФГБОУ ВПО «Ростовской государственный экономический университет (РИНХ)»

Ключові слова:

екологізація, екологічне нормування, екологічні платежі, найкращі доступні технології, комплексні екологічні дозволи

Анотація

У статті здійснено аналіз основних недоліків інструментів російського механізм стимулювання зниження негативного впливу на навколишнє середовище. Зокрема, зроблено акцент на неефективності застосовуваних систем екологічного нормування та екологічних платежів , що спираються спочатку на концепцію «нульового ризику» для здоров'я людини і вимагають від підприємств реалізації надмірно жорстких лімітів впливу на навколишнє середовище, недосяжних за технологічними і фінансовим умовам на сучасному рівні розвитку. Крім того , санітарно - гігієнічне нормування, що використовується в якості методологічної основи визначення технічних екологічних нормативів , призводить до відсутності обліку регіональних аспектів реалізації процесів природокористування. У зв'язку з цим у статті сформована нова концептуальна модель механізму стимулювання зниження негативного впливу на навколишнє середовище, що базується на системі видачі комплексних екологічних дозволів з урахуванням найкращих доступних технологій , і дозволяє нівелювати вищеназвані недоліки .

Біографії авторів

M.A. Ponomareva, ФГБОУ ВПО «Ростовской государственный экономический университет (РИНХ)»

д.э.н., доцент кафедры «Национальная и региональная экономика»

S.G. Tyaglov, ФГБОУ ВПО «Ростовской государственный экономический университет (РИНХ)»

д.э.н., профессор, заведующий кафедрой «Национальная и региональная экономика»

Посилання

Основные направления национальной стратегии гармонизации российского законодательства в целях достижения инновационной

экологической и энергетической эффективности. Заключительный технический отчет // Гармонизация экологических стандартов II (ГЭС II). ЕС – Россия. Программа Сотрудничества. – Режим доступа: www.ippc-russia.org.

Директива о комплексном контроле и предотвращении загрязнения (Директива 96/61/EEC, с учетом поправок, введенных директивами 2003/35/EC и 2003/87EC).

Материалы Проекта «Гармонизация экологических стандартов – II». Программа сотрудничества «ЕС-Россия». – Режим доступа: www.ippcrussia.org.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-08-10

Номер

Розділ

Статті