Методичні рекомендації щодо оцінки привабливості злиттів і поглинань підприємств з метою отримання синергетичного ефекту вартості віртуального капіталу.

Автор(и)

  • D.A. Gorovyi Харківський національний автомобільно-дорожнього університет

Ключові слова:

віртуальний капітал, синергія, злиття, поглинання, бальна оцінка, фінансова привабливість

Анотація

В статті наведені методичні рекомендації щодо оцінки привабливості підприємств до злиттів або поглинань з метою отримання синергетичного ефекту вартості віртуального капіталу. В роботі наводиться як безпосередньо методика проведення такої оцінки з її детальним обґрунтуванням, так і у якості прикладу проводиться розрахунок такої привабливості на базі трьох промислових підприємств м. Харкова. В роботі визначаються групи факторів, що безпосередньо впливають на отримання синергетичного ефекту, за допомогою математичних методів визначається питома вага кожного фактору та моделюються узагальнений коефіцієнт синергії, за значення якого і визначається безпосередня оцінка: високий, середній або низький рівень очікуваної синергії вартості віртуального капіталу. У роботі також приділяється увага відмінності даної методики від попередніх досліджень автора з оцінки рейдерського захоплення підприємства.

Біографія автора

D.A. Gorovyi, Харківський національний автомобільно-дорожнього університет

к.е.н., доцент, доцент кафедри економіки підприємства

Посилання

Горовий Д.А. Оцінка ризику рейдерського захоплення підприємства / Д.А. Горовий, В.Ю. Нестеренко // Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Збірник наукових праць. Тематичний випуск: Технічний прогрес і ефективність виробництва. – Харків: НТУ "ХПІ". – 2009. - №5. – С. 26-34.

Мармоза А. Т. Практикум з теорії статистики / А. Т. Мармоза. – К.: Ельга, Ніка-Центр, 2004. – 348 с.

Ковалев В.В. Финансовый анализ: Управление капиталом. Выбор инвестиций. Анализ отчетности / В.В. Ковалев – М.: Финансы и статистика, 1996. – 432 с.

Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://smida.gov.ua/

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-08-10

Номер

Розділ

Наукові записки