Зменшення ризиків інвестування в портову інфраструктуру на сучасному етапі розвитку зовнішньої торгівлі со странами ОЧЕС

Автор(и)

  • A. Gruzan Донецкий национальный университет

Ключові слова:

інвестування в портову інфраструктуру, инвестпроекты, гранична провізна спроможність, об'єкти фінансової оренди, ріст оборотних активів підприємства, фінансові структури

Анотація

Ефективна організація роботи судноплавних компаній неможлива без інвестування як поточної діяльності, так і будівництва нового флоту. Структура експлуатованого флоту судноплавних компаній України не відповідає структурі національної зовнішньої торгівлі. Проблема відновлення флоту для України стає однієї із ключових у плані забезпечення незалежності зовнішньої торгівлі й збереження статусу морської держави. Шляхи поповнення флоту загальновідомі: будівництво судів на вітчизняних і закордонних верфях, придбання або наймання з переходом права власності судів, які перебувають в експлуатації. Флот України є, в основному, державним. Тому можливість одержання фінансових коштів в Україні розглядається в першу чергу. Усе більш помітними гравцями на ринку портових M&A стають інвестиційні фонди: їх інтерес зосереджений в основному на мультитерминальных комплексах, причому він не прив'язаний до конкретних регіонів і має досить широке географічне охоплення.

Біографія автора

A. Gruzan, Донецкий национальный университет

к.э.н. доцент кафедры «Международная экономика»

Посилання

Економіка зарубіжних країн / За ред.: Козака Ю.Г., Ковалевського В.В., Осипова В.М. – 3-тє вид. та доп. Навч. посіб. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 544с.

Експертна доповідь «Україна в 2006 році: внутрішнє і зовнішнє становище та перспективи розвитку» - К. – 2007. -256 с.

Ердоган Ишджан Черноморский регион и место в нем Украины.//Газета День, 19 июня 2007 г.

Лук’яненко Д.Г., Поручник А.М. Управління міжнародною конкурентоспроможністю в умовах глобалізації економічного розвитку. - монографія. ДонНУ.-2006.-С.147-198.

Лупацкий В. «Южный вектор» евроинтеграционной стратегии Украины. – www.dialogs.ua

Лысый А.Ф. Активизация инвестиционной деятельности на транспорте через механизмы концессии. // Материалы международной нучно-технической конференции «Пути усовершенствования управления на морском транспорте в современных условиях». 4-5мая 2010 года г.Мариуполь. С. 9-23.

Лысый А.Ф. Основные предприятия по обслуживанию и ремонту судов.- Порты Украины №4.-2009. Одесса. С. 14-16.

Макогон Ю. Ляшенко В. Формы и направления межрегионального трансграничного сотрудничества: Монография, изд. 2-е, исп. и доп.- Донецк: Юго-Восток, Лтд», 2003.-С.512.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-08-10

Номер

Розділ

Статті