Світовий досвід державного регулювання вивезення капіталу

Автор(и)

  • V. Bosnenko Національна академія внутрішніх справ

Ключові слова:

валютні операції, механізм валютного регулювання, вивезення капіталу, державне регулювання вивезення капіталу, органи валютного контролю

Анотація

Стаття присвячена дослідженню зарубіжного досвіду державного регулювання вивезення капіталу з країни. Розкрито особливості державного регулювання вивезення капіталу з провідних країн світу. Показана тенденція на розширення права резидентів і зняття основних обмежень на операції, що здійснюються нерезидентами. Крім того, регулювання руху капіталу стало поступово забезпечуватися ринковим механізмом і інструментами грошово-кредитної політики. Зазначено, що сьогодні в західноєвропейських країнах акцент у боротьбі з відтоком капіталу робиться на удосконаленні системи оподатковування, спрямованої на зниження податків і стимулювання вкладення капіталу в національну економіку; заходи протидії вивезенню капіталу замінюються створенням економічних умов для його функціонування всередині країни зокрема, стимулювання притоку інвестицій у реальний сектор, що сприяють зниженню обсягів вивезення капіталу. Зроблено висновок, що, з досвіду багатьох розвинених країн, відомча роз'єднаність і відсутність координації усередині інституціональної структури валютного контролю створює непідконтрольні зони або викликає дублювання окремих заходів. У багатьох же країнах існує система єдиного державного фінансового контролю, і це ніде не розглядається як протиріччя ліберальної моделі ринкової економіки.

Біографія автора

V. Bosnenko, Національна академія внутрішніх справ

здобувач кафедри економічної безпеки

Посилання

Самарян Г.И. Валютный контроль и вывоз капитала: контекст коммерческого банка: Дис. ... канд.экон.наук. С-Пб, 1999.

Зименков Р. Из американского опыта регулирования инвестиционной деятельности корпораций // Российский экономический журнал, 2000. № 10. - С. 33.

Платонова И.Н. Валютный рынок и валютное регулирование. - М: БЕК, 1996. - С. 23-25.

Баринов Э. Валютное регулирование и валютный контроль в странах Западной Европы // Международный Бизнес России. - 1996. №5. - С. 26-31

Васильева И. Валютное регулирование в Ирландии // Международный бизнес России. - 1996. №1-2. - С. 212.

Баринов Э. Валютное регулирование и валютный контроль в странах Северной Европы // Международный Бизнес России. - 1996. - № 4. - С. 28-33.

Баринов Э. Валютное регулирование в странах Юго-Восточной Азии // Международный Бизнес России. -1997. № 4-5. - С. 19-20.

Chile. Investment Review Feb, 1998. - С. 74.

Белоус Т. Международные монополии и вывоз капитала. - М.: Наука, 1982.-С. 114.

Баринов Э. Валютное регулирование в странах Восточной Европы // Международный Бизнес России. - 1997. - № 4-5. - С. 16.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-08-10

Номер

Розділ

Статті