Інтеграційні процеси в Організації Чорноморського економічного співробітництва. Тенденції та перспективи.

Автор(и)

  • G.V. Semenikhin Донецкая торгово-промышленная палата

Ключові слова:

інтеграція, Організація Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС), Європейський Союз (ЄС), світова господарська система, регіональні об'єднання держав, чорноморський басейн, конкурентоспроможність економіки, міжнародні відносини

Анотація

Стаття присвячена питанням інтеграції України у рамках ОЧЕС. Ставиться завдання пошуку способів та шляхів інтеграції України до світової господарської системи. У статті розглянуті стан, проблеми та тенденції розвитку міжнародних інтеграційних процесів у Чорноморському регіоні, показане місце України у них, її роль серед держав - членів ОЧЕС та інших регіональних об'єднань у Причорномор'ї. Позначено ступінь інтеграції країн-членів ОЧЕС до головних регіональних організацій, що діють у Чорноморському басейні. Проаналізовано несприятливі умови, що стають на перешкоді співробітництву регіональних суб'єктів. На базі даних Центра Разумкова, Рейтингу Doing Business – 2013 р. проведено аналіз причин, що дозволили країнам-членам ОЧЕС піднятися по ступінях рейтингу у 2013 році. Показано переваги та недоліки, які є в України. На базі проведеного дослідження автор пропонує шляхи, що підвищують рівень конкурентоспроможності економіки та ступінь інтеграції України до світової господарської системи, використовуючи при цьому природні та ресурсні переваги країни. Керуючись політичною та економічною доцільністю, що відповідають міжнародним стандартам, принципами гуманізму та моралі, а також впровадженням економічної політики, що сприяє формуванню прозорого середовища виробничо-комерційної діяльності на національному рівні.

Біографія автора

G.V. Semenikhin, Донецкая торгово-промышленная палата

управляющий отделением в городе Мариуполь

Посилання

Булатова О.В. Региональная составляющая глобальных интеграционных процессов: монография/ Елена Валерьевна Булатова.- Донецк: ДонНУ, 2012.-386с.

[Электронный ресурс] – Режим доступа. -http://razumkov.org.ua/upload/Prz_5nn_Krym_2011_Bezpeka.pdf

[Электронный ресурс] – Режим доступа. - http://yashinaa.livejournal.com/1781.html

[Электронный ресурс] – Режим доступа. - http://gazeta-vestnik.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=635:2013-01-29- 08-42-12&catid=3:2011-01-13-14-10-39&Itemid=15

[Электронный ресурс] – Режим доступа. - http://www.regnum.ru/news/fd-abroad/armenia/1677655.html

Д. Т. Ликтян. Экономическая интеграция и глобализация. Проблемы современности. – Киев: КНЕУ, 2005. - 420с.].

Международная экономическая деятельность Украины. Учебное пособие. – Киев: Центр, 2004. – 389с.

Международные стратегии экономического развития: Учебник/М43 Лукьянченко Д.Т., Макогон Ю.В. и др.- Донецк: ДонНУ, 2012.- 469 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-08-10

Номер

Розділ

Статті