Стимулювання процесу розвитку промисловості Сербії.

Автор(и)

  • V. Marjanovic Vice-Dean for Academic and Student`s Affairs, University of Nis
  • J. Djurovic-Todorovic University of Nis
  • D. Djordjevic University of Nis

Ключові слова:

промислова структура, стратегія, розвиток, Сербія, технологічна група, сектор високих технологій

Анотація

Одним з найбільш важливих питань щодо економічного росту економіки країни є його структурний аспект, як галузевий, так і регіональний. Типова вертикальна трисекторна модель розглядає три мега сектора - первинний (переважає сільське господарство) , вторинний (з перевагою промисловості) і третинний (переважають різні види бізнесу і неробочі послуги). Одим з найважливіших секторів економіки, безумовно, є промисловість як домінанта вторинного сектору, так як розвиток первинного сектора безпосередньо залежить від неї, а також сфери послуг. У зв'язку з цим, до аналізу промислового зростання (спаду) слід підходити стратегічно і з урахуванням інтелектуальної складової. У випадку з Сербією, такий активний підхід держави особливо важливий, не тільки через глобальну економічну кризу, а й у зв'язку з деіндустріалізацією, яка вже спостерігається у певних секторах економіки. Це важливо не тільки через певний стимул для галузей промисловості, а й через його непрямий вплив на сферу послуг, яка не може розвиватися належним чином у Сербії без повторної індустріалізації.

Біографії авторів

V. Marjanovic, Vice-Dean for Academic and Student`s Affairs, University of Nis

PhD, Docent , Faculty of Economics

J. Djurovic-Todorovic, University of Nis

PhD, Assistant professor, Faculty of Economics

D. Djordjevic, University of Nis

PhD, Docent Faculty of Economics

Посилання

V. Marjanović, “The Importance and Impact of the Economic Structure on Economic Development“, Economic Themes Vol. 3, Faculty of Economics, Nis, 2010.

V. Marjanović, M. Petrović-Randjelović, „The Strategy of Restructuring of Serbian Economy“, Science and the Global Economic Crisis, Vol. 2, Faculty of Economics, Nis, 2012

V. Marjanović, Z. Arandjelović, „Structural Transformation under the Conditions of Globalisation“ Globalisation Challenges and SocialEconomic Environment of the EU, School of Business and Management,, Novo Mesto, 2012.

Development Bureau of the Republic of Serbia Database.

Statistical Office of the Republic of Serbia Database.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-08-10

Номер

Розділ

Статті