Особливості розвитку державно-приватного партнерства в європейських країнах.

Автор(и)

  • N.A. Emelyanova Донецький національний університет

Ключові слова:

державно-приватне партнерство, корпоративна соціальна відповідальність, державна власність, муніципальна власність, модель, динаміка, соціальні інвестиції, коефіцієнт

Анотація

Стаття присвячена особливостям розвитку державно-приватного партнерства в європейських країнах. Важливість співпраці держави та приватного сектору обумовлена низкою об'єктивних умов (інтересами, розумінням неможливості реалізації певних проектів без співпраці державної влади та бюджету, неготовністю державного сектора і бізнесу брати на себе певні ризики, важливістю узгодження їх інтересів і т.д.). Метою статті було дослідження особливостей розвитку державно-приватного партнерства в європейських країнах. У ДПП грає ключову роль держава, оскільки партнерство його і бізнесу будується по відношенню до державної і муніципальної влади. Тут підкреслюється нерівність держави і приватної компанії. Важливу роль у системі соціально-економічного регулювання відіграє таке поняття як комунітарізм. Дані деякі приклади використання та реалізації проектів на основі ДПП в різних країнах. Відзначено, що в Україні модель ДПП часто широко застосовна як форма реалізації політики соціальної відповідальності компаній та здійснення соціальних інвестицій. Одним з проектів, що сприяють підвищенню значимості корпоративної соціальної відповідальності в середовищі українського бізнесу є проект «ГVардія соціально відповідальних компаній». Компанія «СКМ» займала в цьому рейтингу перше місце неодноразово (у статті проаналізовано залежність фінансових показників групи від динаміки соціальних інвестицій у проекти корпоративної соціальної відповідальності, збільшення заробітної плати). Внаслідок аналізу зроблено висновок про відсутність прямого зв'язку програм корпоративної соціальної відповідальності і фінансових показників результативності діяльності «СКМ».

Біографія автора

N.A. Emelyanova, Донецький національний університет

аспірант кафедри «Міжнародна економіка»

Посилання

Delmon J. Private Sector Investment in Infrastructure: Project Finance, PPP Projects and Risk. The World Bank and Kluwer Law International. 2009. P. 7.

Report to Congress on Public-Private Partnerships. US Department of Transportation. 2004. P. 10.

Green Paper on Public-Private Partnerships and Community Law on Public Contracts and Concessions. Brussels. 30.04.2004. P. 3.

Public Private Partnerships — the Government's Approach. London. The Stationary Office. 2000. P. 6.

http://www.scm.com.ua/

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-08-09

Номер

Розділ

Статті