Реалізація національних проектів на регіональному рівні: зарубіжний досвід

Автор(и)

  • I. Vasylenko Черкаський державний технологічний університет

Ключові слова:

регіон, національний проект, зарубіжний досвід

Анотація

У статті розглядаються особливості реалізації національних проектів в різних країнах світу. Визначено, що регіони світу і країни різною мірою схильні до дії універсальних процесів, оскільки вони характеризуються різним рівнем економічного, технологічного та соціального розвитку, а також між регіонами світу (і континентами), а також країнами існують величезні виробничо-економічні розриви і диспропорції. Констатовано, що країни з розвиненою ринковою економікою довго йшли до визнання необхідності використання проектних інструментів у вирішенні проблем сталого регіонального розвитку. Проаналізовано вплив національної програми «Стратегія зростання» (Growth Strategy) на досягнення сталого регіонального розвитку адміністративних регіонів Данії. Прийнята загальнонаціональна антикризова програма «Стратегія зростання», розроблені на її основі проекти та підпрограми регіонів дозволили ввести в дію нові можливості економічного зростання. Розглянуто програми, які реалізуються у США, зокрема у штаті Нью-Йорк та їх вплив на економіку штату. Окреслено ключові проблеми штатів, які вирішуються не тільки за програмою кожного регіону окремо, але, насамперед, на основі комплексної програми країни, в якій окреслено основні завдання, які треба вирішувати в центі і на місцях, найважливіші напрямки системних дій в даній області, здійснювані з урахуванням специфіки становища окремих регіонів, їх реальних можливостей. Висвітлено досвід Німеччини в реалізації цільових національних програм.

Біографія автора

I. Vasylenko, Черкаський державний технологічний університет

к.е.н., доцент кафедри менеджменту

Посилання

ООН. Економічна і Соціальна Рада. Огляд світового економічного і соціального стану, Женева, (щорічне видання); World Economic Situation and Prospects 2007. United Nations. UNCTAD, New York and Geneva, 2007.

Хасбулатов О.Р. Европейская альтернатива американской модели государства всеобщего благоденствия. – Журнал Дипломатическая служба, №1, 2008.

Американська система охорони здоров’я потребує реформування. [Електронний ресурс] – Режим доступу: – http://www.remedium.гu/news/worId/detail.php?ID=2195б.

US Centers for Medicare&Medicaid Services. [Електронний ресурс] – Режим доступу: – http://www.cms.hhs.gov/

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті