Теоретико-методичні засади дослідження результатів конкуренції на макрорівні

Автор(и)

  • Yu. Bocharova Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського

Ключові слова:

глобалізація, конкуренція, конкурентоспроможність, методичний підхід, фактори конкурентоспроможності

Анотація

У статті проведено аналіз теоретико-методичних засад дослідження результатів конкуренції на макрорівні. Установлено, що на сучасному етапі розвитку світового господарства та міжнародних економічних відносин країни можуть конкурувати між собою за: ресурси (людські, фінансові, мінеральні ресурси та ін.); можливості впливу (на геоекономічну та геополітичну ситуацію, ситуацію на окремих товарних ринках та ін.). Визначено, що найбільш успішними у конкурентній боротьбі є країни, які: володіють, створюють та виступають привабливими об’єктами для залучення ресурсів; мають можливість впливати на ситуацію, що склалася, лобіювати свої власні інтереси у різних сферах діяльності. Встановлено, що сьогодні не існує уніфікованого підходу до оцінки результатів конкуренції між країнами – для оцінки результатів конкурентної боротьби між країнами використовується показник конкурентоспроможності. Найбільш авторитетними та репрезентативними є підходи до оцінки результатів конкурентної боротьби між країнами Всесвітнього економічного форуму (WEF) та Міжнародного інституту розвитку менеджменту (IMD).

Біографія автора

Yu. Bocharova, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського

к.е.н., доцент кафедри міжнародної економіки та туризму

Посилання

Офіційний сайт Всесвітнього економічного форуму [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.weforum.org/.

Офіційний сайт Міжнародного інституту розвитку менеджменту [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.imd.ch/research/centers/wcc/index.cfm.

Офіційний сайт Мексиканського інститут конкурентоспроможності [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://imco.org.mx/.

Офіційний сайт Корейського інституту дослідження промислової політики [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.ips.or.kr/.

Офіційний сайт Японського центру економічних досліджень [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.jcer.or.jp/.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті